.

Η στοχευμένη λεμφαδενεκτομή αποτελεί την πιο σύγχρονη τεχνική στην χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, που εφαρμόζεται σε ασθενείς που λαμβάνουν προεγχειρητική χημειοθεραπεία.

.

Τι είναι η στοχευμένη λεμφαδενεκτομή;

Η μέθοδος TAD αναπτύχθηκε καθώς πολλές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία πριν τη χειρουργική επέμβαση, και ενώ αρχικά είχαν μεταστατική νόσο στη μασχάλη, στο τελικό χειρουργείο δεν είχαν υπολειπόμενη νόσο. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να αφαιρέσουμε λιγότερους λεμφαδένες, χωρίς να έχουμε τις σημαντικές επιπλοκές του λεμφαδενικού καθαρισμού, αντιμετωπίζοντας όμως με επιτυχία τον καρκίνο.

Η μέθοδος TAD ξεκινά από τη διάγνωση, καθώς εντοπίζονται οι ύποπτοι λεμφαδένες στη μασχάλη, υποβάλλονται σε βιοψία και τοποθετείται clip σήμανσης στον κάθε ύποπτο λεμφαδένα. Κατόπιν, η ασθενής υποβάλλεται σε προεγχειρητική χημειοθεραπεία, και μετά το τέλος της θεραπείας προχωράμε στην οριστική χειρουργική επέμβαση στο μαστό και τη μασχάλη.

Η έννοια της «στοχευμένης λεμφαδενεκτομής» λοιπόν αφορά στην αφαίρεση των συγκεκριμένων λεμφαδένων που αναδείχθηκαν προ της χημειοθεραπείας πως είναι διηθημένοι από τη νόσο, και την αποστολή τους για βιοψία. Στην περίπτωση που η βιοψία αποβεί αρνητική, τότε δεν προχωράμε σε ευρύτερο λεμφαδενικό καθαρισμό, και η ασθενής έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης λεμφοιδήματος ή δυσκινησίας στο χέρι.

Τα απαραίτητα βήματα λοιπόν για τη στοχευμένη  λεμφαδενεκτομή είναι:

.

προτεινομενα

Ογκεκτομήviopsia-frourou

Βιοψία Φρουρου Λεμφαδένα


ogkoplastiki xeirourgiki

Ογκοπλαστική Χειρουργική


dreamstimemaximum

Λεμφαδενικός Καθαρισμός Μασχάλης

egkymosyni1

Καρκίνος Μαστού στην Εγκυμοσύνη