Ο Καρκίνος του Μαστού, είναι η συχνότερη μορφή κακοήθειας στις γυναίκες, όμως η πρόοδος στη διάγνωση και αντιμετώπισή του τα τελευταία χρόνια προσφέρει πλέον εξαιρετικά ποσοστά επιβίωσης. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση οποιασδήποτε θεραπευτικής παρέμβασης για τον καρκίνο του μαστού, έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων μιας κακοήθειας στο μαστό και η εκτίμηση από εξειδικευμένο ιατρό θα οδηγήσουν σε ασφαλή και γρήγορη διάγνωση, και εν τέλει θεραπεία.

Έτσι, κάθε γυναίκα θα πρέπει να εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να ανιχνεύσει μια αλλαγή στο στήθος της, που θα την οδηγήσει στο να απευθυνθεί στο γιατρό της. Αν και η ύπαρξη ενός συμπτώματος από αυτά που θα αναφερθούν στη συνέχεια δεν αποτελεί από μόνη της ένδειξη ότι υπάρχει κακοήθεια στο μαστό, η επαγρύπνηση και η έγκαιρη εκτίμηση των συμπτωμάτων είναι αυτή που θα μας δώσει ασφαλή συμπεράσματα.

.

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με καρκίνο στο μαστό;

.

Η παρουσία συμπτωμάτων σημαίνει πάντα ότι υπάρχει καρκίνος;

Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παθήσεις του μαστού που μπορεί να σχετίζονται με κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Όμως, θα πρέπει να γίνει ενδελεχής κλινικός, απεικονιστικός και βιοπτικός έλεγχος ώστε να αποκλεισθεί οποιαδήποτε μορφή κακοήθειας μέχρι να αποδώσουμε τα συμπτώματα αυτά σε καλοήθη πάθηση.

Μπορεί ο Καρκίνος του Μαστού να είναι ασυμπτωματικός;

Η απάντηση είναι – δυστυχώς – ναι. Όμως το ρόλο της ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού σε ασυμπτωματικό – και άρα πολύ αρχικό – στάδιο τον αναλαμβάνουν οι προληπτικές απεικονιστικές εξετάσεις (μαστογραφία – υπέρηχος – άλλες απεικονίσεις εξατομικευμένα), και ο ετήσιος κλινικός έλεγχος από έμπειρο ειδικό ιατρό.

προτεινομενα

breast-pain

Πόνος στο Μαστό


egkymosyni1

Καρκίνος Μαστού στην Εγκυμοσύνη

ogkoplastiki xeirourgiki

Ογκοπλαστική Χειρουργική

viopsia-frourou

Βιοψία Φρουρου Λεμφαδένα

dierevnisi matching color

Διάγνωση Ογκιδίου Μαστού